+389 2 255 1068

Електронски отпад

Екоцентар97 се залага за спроведување на законот за електронски отпад, и врши превземање и рециклирање на електронски и електричен отпад, по сите стандарди и нормативи.

 

Зависно од обемот, Екоцентар97 своите услуги за превземање на е/е отпад ги нуди на:

 

 

 

 

Што е електронски / електричен отпад

 

Во многу случаи,видливиот дел на електронскиот производ е неговата надворешна школка.Освен ако обвивката е скршена ние ретко можеме да ги видиме огромниот број на електронски плочи,жици и електрични приклучоци кои прават всушност уредот да функционира.Но тие внатрешни механички органи исто така се и токсични.Збир од тешки метали и други хемиски соединенија демнеат во нашиот лаптоп или телевизија.Е-отпадот содржи состојки како олово,жива,арсен,бакар,хром,никел,цинк кои претставуваат потенцијални ризици по нашето здравје.
Е-отпадот е токсично наследство на нашата дигитална ера. Нашиот електричен отпад ја загадува водата за пиење и му штети на целиот екосистем во светот. Време е да се реши тој проблем.

 

Придобивки од рециклирање на е/е отпад

 

• Зачувување на природните ресурси. Рециклирањето обновува вредни материјали од стара електроника што може да се користат да се направат нови производи.
• Заштита на Вашата околина. Безбедното рециклирање на застарена електроника промовира здраво управување на токсични хемикалии како што се олово и жива.
• Создавање нови работни места. Рециклирањето создава работни места за професионални рециклирачи и создава нови пазари за вредните компоненти кои се укинати.

 

ВИДОВИ НА ОТПАД:

ЕЛЕКТРОНСКИ ОТПАД

• Статични и лаптоп комјутери
• Тастатури, глувчиња, кабли, звучници, слушалки
• Домашни телефони и мобилни телефони
• MP3 players
• Дигитални камери и видео камери
• Принтери, скенери и факс машини
• Стерео системи

ЕЛЕКТРИЧЕН ОТПАД

• Шпорети
• Машини за перење садови и облека
• Греалки и грејни тела
• Микробранова печка
• Машина за правење леб,апарат за кафе и други апарати од домаќинство
• Клима уреди

 

Закон за управување со електронски отпад

 

Со Законот за е-отпад pовеќе нема да може да се фрлаат старите уреди заедно со останатиот комунален отпад, туку ќе се постават соодветни локации за нивно оставање.
Законот за е-отпад подразбира информирање на граѓаните и компаниите како да се справат со отпадот, воспоставување на подобри стандарди за заштита на животната средина и рециклирање, забрана за токсични супстанци и соодветно справување со нив, и правилно означување на опреамата за да може да се сортира одделено од комуналниот отпад.
Дополнително сите производители (тука спаѓаат и увозниците и продавачите) на електрична и електронска опрема ќе мора да понудат механизам за собирање и ослободување на старите уреди за своите муштерии. Односно при секој продаден производ ќе имаат обврска да го земат назад стариот уред.

ПРИЈАВЕТЕ СЕ ЗА ДА ГИ СЛЕДИТЕ НАШИТЕ НОВОСТИ!

  Известување за процедури и протоколи за превенција од ширење на Коронавирусот (Covid-19) во Екоцентар 97

  Почитувани,
  Согласно мерките за спречување на ширење на Коронавирус Covid-19 воведени од страна на Владата на Република Северна Македонија, Екоцентар 97 ги воведе следните мерки за превенција и заштита на сите вработени и клиенти:

  Овие процедури и протоколи стапуваат на сила веднаш и важат се додека се на сила забраните, мерките и препораките од надлежните институции.

  Како општествено одговорна компанија Екоцентар 97, Ве замолува да се придржувате кон овие мерки и препораки со цел заштита на нашето здравје. Доколку Ви се потребни дополнителни информации контактирајте нé на телефонскиот број +389 2 255 1068 или на e-mail contact@ekocentar97.com

  Однапред Ви благодариме за разбирањето и соработката.

  Екоцентар 97 ДООЕЛ Скопје

  Во ред

  dev